dinsdag 30 oktober 2012

Pijpknotszwam

Vandaag, ja jullie raden het al, Boswachterij Ruinen, in het bos nabij het Echtenerzand zag ik deze twee pijpjes staan. Parmantig naast elkaar op een afgebroken takje. Deze heb ik nog nooit gezien.
Leuk, ik kan  alweer een nieuwe soort aan mijn fotoverzameling toevoegen.  Het waren knotszwammen, dat kon je zo zien, maar welke? Natuurlijk heb ik internet geraadpleegd. Effe googelen.....de Pijpknotszwam.

De pijpknotszwam (Macrotyphula fistulosa, synoniem: Clavariadelphus fistulosus) is een schimmel die leeft op dode stammen, takken en twijgen van loofbomen, zoals de els en berk. De naam fistulosa betekent buisvormige. De soort is te vinden in de maanden september - oktober en komt voor in Europa en Noord-Amerika. De pijpknotszwam is niet eetbaar. (bron: Wikipedia)

  De pijpknotszwam, een lang, kaarsrecht omhoog gericht buisje. Soms wel 25 cm hoog. Nagenoeg rolrond, maar meestal niet dikker dan 5 mm. Egaal okerbruin van kleur, als van een zeem. Alleen vlak bij de grond wat meer donkerbruin en daar ook een klein beetje viltig behaard.




1 opmerking:

  1. Drie mooie blogs, Willy, met prima informatie. Ook hele bijzondere paddenstoelen en wat heeft die trilzwam een mooie kleur. Ik heb ze nog nog nooit gezien, maar misschien heb ik niet goed gezocht. Fijne dag. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen