vrijdag 26 oktober 2012

Typhaeus typhoeus-rex

Veel mensen hebben dit vervaarlijk, dinosaurusachtig ogende monster nog nooit gezien. Je zou hem maar tegenkomen! Wel, ik heb hem dit jaar voor het eerst ontmoet en eergisteren al voor de derde keer. Zijn echte naam is: Driehoornmestkever of drietand (Typhaeus typhoeus) en hij is slechts een paar centimeter groot!
 
Hieronder zijn de 3 hoorntjes duidelijk te zien. Alleen de mannetjes hebben flink uitstekende hoorntjes.
In Nederland komt de soort voor in zandige heidestreken en open plekken in dennenbossen. Daar leeft hij van koeien- schapen- of konijnenmest. Na de paring graaft het vrouwtje een lange gang met enkele zijgangen, waar het voedsel voor de larven wordt opgeslagen. Dit bestaat uit mest van konijnen en andere planteneters. De eitjes worden niet bij de mest afgezet, maar op enige afstand waardoor de larven naar het voedsel moeten kruipen. De kever overwintert in de pop en eet nog enige tijd van de mestvoorraad, en kruipt pas in de zomer door de hoofdgang naar buiten. Belangrijke vijanden zijn verschillende vogels en ook vleermuizen als de laatvlieger zijn dol op mestkevers.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen