vrijdag 25 januari 2013

De merel (Turdus merula)

De merel kom je bijna overal het hele jaar door wel tegen. Een donkere vogel die moeilijk te fotografen is. Als het zonlicht je niet een handje helpt dan komt het verenpak van de vogel niet zo duidelijk in zicht. Het winterweer hielp ook al niet mee, bewolkt, grijs en grauw! 


De merel (Turdus merula) is een vogel uit de familie Lijsters (Turdidae). De naam komt van het Latijnse woord voor merel, merula. De merel is één van de bekendste soorten van deze Lijsterfamilie en daarmee een typisch voorbeeld van een zangvogel.
De merel is een soort met duidelijke verschillen in verenkleed tussen mannetjes, vrouwtjes en jongen. Een mannetjesmerel is een middelgrote zangvogel, 24-25 centimeter met een spanwijdte van 34 tot 38,5 centimeter. Ze wegen tussen de 80 en de 110 gram. Zijn hele lijf is egaal zwart, op een opvallende, oranje, spitse snavel, die van groot belang is bij hun onderlinge communicatie, en een ook opvallende gele oogring na. Dit zwarte verenpak leverde hem de Engelse naam blackbird ("zwarte vogel") op. In de vlucht is te zien dat de veren aan hun vleugelpunten vooral aan de onderkant bleker zijn dan de andere verenEen vrouwtjesmerel heeft een aardbruin tot licht roodbruin lijf en is dus lichter dan het mannetje, maar donkerder dan alle andere lijsters. Haar snavel is bruingeel gekleurd. Zij heeft donkere strepen op de keel en een gespikkelde of donker gevlekte onderzijde, een onduidelijk patroon. Andere lijsters zijn duidelijker gevlekt, een vrouwtjesmerel lijkt van op een afstand zelfs egaal bruin. Heel oude wijfjes hebben een gele snavel en een witte keel en borst. Verwarring met de zanglijster komt het meeste voor, maar de wijfjesmerel is veel slanker en de merelstaart is langer dan bij zijn familieleden. Merels zijn alleseters en voeden zich onder meer met wormen, insecten, bessen, brood, zaadjes en afval. Bij gebrek aan water in de winter, wordt hun dorst gelest door sneeuw in zich op te nemen, zoals het vrouwtje hieronder doet.
 

Bedankt voor alle leuke reacties op mijn vorig bericht: "De koperwiek (Turdusiliacus)"


9 opmerkingen:

 1. Very nice picture of the Blackbird, Willy!
  You are lucky to get them so close, they snob me!! LOL!
  Well done, enjoy your evening!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stuk voor stuk hele mooie opnames,

  Groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie van de merels Willie, mooi ook dat je het sneeuw happen hebt vastgelegd.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beautiful Blackbirds, and excellent photos.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk zoals jij ook de uitleg er bij doet een prachtige serie weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nice shots. Beautiful bird...Mirlo (spanish name)...
  Regards
  W.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hello Willy!

  You've done a GREAT job photographing the Blackbird! Not easy, as you mention, 'cause it's so dark. But you've managed to enhance the feathers and all the details. Beautiful bird :-) We have them here as well. They are enjoying apples and seeds that we feed them :-)

  Wishing you a great weekend! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wonderful, a parade of unparalleled beauty!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige serie, Willy. Ik vind dat hele leuke vogels. Foto 7 is mijn favoriet. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen