zondag 4 november 2012

Een klein snoepje op eikenblad

Gisteren was het koud, slechts 7 graden en het regende. Toch ben ik er even op uit getrokken. Ik ben in de auto gestapt en ging richting Boswachterij Ruinen (Echtenerzand). Daar aangekomen heb ik mijn plu opengeklapt, cameratas over mijn schouder geslagen en begaf me naar het bos waar ik vorige week de pijpknotszwammen aantrof. Ik was benieuwd hoe groot ze nu zijn geworden. Toen ik de zwammen daar aantrof waren ze ongeveer 8 cm groot. Ze stonden er nog parmantig bij zoals ik ze toen aantrof. Lekker op een beschut plekje achter een boomstam uit het zicht en waar ze niet door wandelaars vertrapt konden worden. Ze kunnen wel 25 cm. groot worden. Even meten...mijn rolmaatje even tevoorschijn getoverd...9 cm! Mooi, een centimeter gegroeid! 

Tijdens het meten viel mijn oog op een klein rond bolletje op een eikenblad. Het leek wel op een klein snoepje.
Dit snoepje leek op een klein tennisballetje. Maar natuurlijk was het geen snoepje of klein tennisballetje maar een galappel. Het bleek een gal dat veroorzaakt is door de grijze fluweelgalwesp (Cynips longiventris).


De gal heet Stuitergal of Siergal (in het Engels Striped pea gall). De galwesp dankt de Nederlandse naam aan de fluweelgrijze gallen van de andere generatie. Deze soort heeft namelijk twee generaties. De gal is geelachtig tot roodachtig met enkele smalle lichtgekleurde, gestippelde banden. Dat zijn pukkeltjes. Daarom voelt het oppervlak ruw. De gal is afgeplat kogelvormig, 6-8 mm groot, zit vast op de nerf, aan de onderkant van het blad en heeft een langwerpige larvekamer.

De Stuitergal of Siergal rijpt in het najaar en valt dan op de grond samen met het blad. Daarin overwintert de larve. Uit de larve ontstaat de bigame (♀♂) generatie galwesp. De bigame (♀♂) generatie galwesp vliegt vroeg in het jaar op knopgallen van zomereik of wintereik en legt daar eitjes. Er ontstaan dan Grijze fluweelgalletjes. Grijze fluweelgalletjes zijn kleine, ovale, grijsbruin behaarde gallen van zo'n 2 bij 2 mm of kleiner. Uit dit Grijs fluweelgalletje komt de agame (♀♀) galwesp generatie. Deze legt eitjes op de onderkant van bladeren van zomereik of wintereik, daarmee is de levenscyclus rond.
 Tja, zo kom je nog eens wat tegen in de natuur! Wat is de natuur toch mooi!




3 opmerkingen:

  1. een snoepje... je weet t weer mooi te brengen!! als je m maar niet in je mond hebt gestopt haha...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo macro, is het helemaal mooi, Willy. Goed gevonden. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kwam die vanmiddag tegen op een gevallen eikenblad in het Schaepenburg bos bij Natuurmonumenten in 's Gravenland

    BeantwoordenVerwijderen