maandag 15 april 2013

Muskusrat (Ondatra zibethicus)

Afgelopen zondag besloot ik maar weer eens op mijn fiets te stappen om van de natuur te gaan genieten. Het was prachtig weer. Niet zo warm zoals men voorspeld had, maar aangenaam om te gaan fietsen.  

Uiteraard heb ik mijn camera meegenomen en heb onder andere een ooievaar, een scholekster en wat eenden gefotografeerd. Op de terugweg reed ik langs een smal slootje van nog geen 60 centimeter breed en zag iets in het water bewegen. Het bleek een muskusrat te zijn. Voorzichtig stapte ik van de fiets af en heb gelukkig een aantal foto's kunnen maken.
 Toen het dier in de gaten had dat ik hem volgde, dook hij snel onder.
Even later kwam hij weer tevoorschijn.

De muskusrat of bisamrat (Ondatra zibethicus) is een knaagdier uit de onderfamilie der woelmuizen. Het dier wordt op de menukaart ook wel als waterkonijn aangeduid. De muskusrat is de enige nog levende soort uit het geslacht Ondatra. Hij komt oorspronkelijk enkel in Noord-Amerika voor, maar leeft tegenwoordig als exoot in Europa en Noord-Azië. De muskusrat wordt ook gefokt in de bontindustrie. Het bont komt onder de naam bisam op de markt.

Het dier heeft een kop-romplengte tussen 25 en 40 centimeter met een sterke, zijdelings afgeplatte staart met een lengte van 19 tot 28 centimeter. Het kan een gewicht bereiken van 1700 gram, ongeveer vier keer zo zwaar als de bruine rat. Hij is het eenvoudigst te onderscheiden van andere aquatische knaagdieren door zijn grootte: de bruine rat en de woelrat zijn kleiner, de bever en de beverrat worden groter. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, en hebben een franje van stijve borstelharen. De tenen aan de achterpoten zijn gedeeltelijk van zwemvliezen voorzien. De afdruk van een voorvoet van de muskusrat is 25-30 mm breed en tot 30 mm lang. Die van de achtervoet is 35 mm of meer breed en tot 65 mm lang. Beide poten hebben vijf tenen, maar de binnenste teen van de voorpoot is zo klein dat hij in de sporen maar zelden te zien is. De afdruk van de achterpoot laat wel vijf tenen zien.


Ook al uit de aanduiding waterkonijn blijkt dat het dier zeer goed eetbaar is en zelfs als delicatesse kan worden gezien.

 
De muskusrat is een zeer goede zwemmer en duiker, waarbij hij de staart gebruikt voor de voortstuwing. Onder water kan hij zo lange afstanden afleggen.
 In dit slootje kon je duidelijk zien waar hij heeft gezwommen.
Hier heeft hij 2 sporen achtergelaten. Een spoor van de heenweg en een spoor van de terugweg.

Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht!

8 opmerkingen:

 1. Wat een geluk dat je 'm nog kon fotograferen, Willy. Ik heb er eenmaal een gezien. Wat een beest. Zo groot als een kat. 't Zijn helaas geen lieverdjes voor onze dijken. Mooi blog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is bijzonder Willy, ik heb er nog nooit één in 't wild gezien. Jammer inderdaad dat ze zo veel schade aan richten.
  Groet, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat is dit mooi die kom je niet elke dag tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel bijzonder dat je dit vast kon leggen Willy.
  Het zijn mooie foto's geworden.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat was een buitenkansje dat je dit dier kon fotograferen.
  Leuke foto's en ook nog eens interessante informatie.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. What a nice surprise to find on your bike ride. Great pictures and information WIlly.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zagen er een in de OVP en dachten eerst dat we een bever zagen.
  Later lieten we de foto's eens door een deskundige bekijken
  en die zei dat het een muskusrat was!!!!!
  Mooi heldere foto's Willy.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een geweldige zwemmer :))
  Een knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen