woensdag 20 maart 2013

Kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris)

Twee dagen geleden was het aangenamer dan vandaag. Negen graden, een beetje fris maar de zon scheen en ik besloot naar het Dwingelerveld te gaan in de hoop daar adders te kunnen zien die ook van de lentezon wilden genieten. Maar helaas geen adders. Wellicht toch te koud voor deze reptielen?

Wie in het Dwingelderveld is, kan genieten van veel verschillende landschappen zoals heide, bossen en grote vennen. Het is een erg afwisselend gebied waar jaarlijks veel natuurgenieters en vakantiegangers op afkomen. Het gebied wordt doorkruist door vele wandel- en fietspaden, gemarkeerd en ongemarkeerd, verhard en onverhard. Daardoor kun je in grote delen van het gebied komen.
Toen ik op één van die verharde fietspaden liep, viel mijn oog op een klein wezentje dat over het fietspad zich voortbewoog. Geen slangetje, maar wel een eenn prachtig amfibie, een kleine watersalamander!
 Dit kleine diertje, van slechts 8 cm. groot met zijn schutkleuren, stak het fietspad over. Het diertje had geen haast en viel bijna niet op.
Gelukkig reden er op dat moment geen fietsers en er waren weinig wandelaars. Het diertje was niet opgevallen door de andere wandelaars, maar als natuurfotograaf heb je natuurlijk overal oog voor!
Doordat deze salamander geen haast had, kon ik vrij makkelijk foto's van hem maken.

De kleine watersalamander komt in heel Europa voor en ontbreekt alleen op het Iberisch Schiereiland. Het is niet alleen één van de wijdstverbreide soorten maar ook één van de meest algemeen voorkomende amfibieën in Europa. De salamander komt ook voor in meer gematigde landen als Nederland en België.
De kleine watersalamander is ondanks de naam niet de kleinste soort die in Nederland en België voorkomt, dit is de vinpootsalamander (Lissotriton helveticus). Ook de naam watersalamander is wat misleidend, omdat het dier in de meeste streken alleen tijdens het broedseizoen in het water te vinden is, de rest van het jaar op het land (landfase). In de Benelux loopt deze zogenaamde waterfase van half maart tot eind juni.
 Dit exemplaar die ik tegenkwam was een mannetje in landfase.


Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht!

maandag 18 maart 2013

Boswachterij Ruinen....gefeliciteerd!

Zaterdag 16 maart was voor mij toch wel een bijzondere dag hoor! Eerst kwam ik een prachtige Alpaca tegen in Fluitenberg en even later in Boswachterij Ruinen een pasgeboren Drentse heideschaap.
Dat er Drentse heideschapen hier rondliepen was mij bekend. Vorig jaar heb ik deze dieren al een keer gefotografeerd. Ik besloot zaterdag maar weer eens te kijken. Prachtige dieren zijn het! En ze zijn erg fotogeniek. Gelukkig heb ik een vergunning van het boswachterij om overal te mogen komen. Dus liep ik van het pad af de heide op en probeerde zo dicht mogelijk bij de schapen te komen.
Het Drents heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa. Migranten brachten het ras waarschijnlijk vanuit Frankrijk mee naar Nederland, waar het al vanaf 4000 v.Chr voorkomt, 
met name in Drenthe.
Kenmerken van het Drents heideschaap zijn een ranke bouw, een lange wollige staart die tot voorbij de hakken kan reiken, stugge en wat sluike wol, doffe beharing op kop en poten en een rechte neus. 
Op dit heideveldje liep een kudde van ongeveer 10 schapen.
Na een twintigtal foto's te hebben gemaakt van deze prachtige dieren liep ik het pad weer op. En op een kleine vijftig meter van deze kudde vandaan zag ik aan de overkant van het pad een ooi staan met.....een klein lammetje.
Deze ooi had zich natuurlijk van de anderen afgezonderd om te bevallen. Het lammetje stond nog wankel op zijn pootjes en de navelstreng hing nog onder aan zijn buikje. 
Het was natuurlijk net geboren! Wat jammer dat ik moeder en kind te laat heb ontdekt, anders was ik misschien getuige geweest van de geboorte van een Drents heideschaapje.
Maar ik was al blij dat ik hun gezien heb. Gelukkig heb ik een 4 gig kaartje in mijn toestel zitten. Volgens mij heb ik het kaartje bijna volgeschoten. Zoals ik al zei, fotogeniek zijn ze allemaal, zelfs deze kleine spruit, die nog maar net het levenslicht mocht aanschouwen.
 Geweldig, deze aanwinst voor boswachterij Ruinen! Gefeliciteerd!
Nou, het is nu wel leuk geweest! Moeder en kind zijn genoeg in de picture geweest en gaan er vandoor. Ik moet ook maar eens gaan! 
Wat heb ik van dit prachtig tafereeltje genoten zeg!

Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht!

zondag 17 maart 2013

Alpaca (Vicugna pacos)

Gisteren had ik een lekkere fietstochtje gemaakt van een kleine 20 kilometer, vanuit Hoogeveen, over Fluitenberg, richting Boswachterij Ruinen en weer terug. Tussen Fluitenberg en Echten zag ik op een grasveldje een lama-achtige dier liggen, althans ik dacht dat het een lama was. Dit zie je niet elke dag dus ik besloot af te stappen om van het dier een paar foto's te maken. Het grasveldje bevond zich langs de weg op het terrein van kampeerboerderij Sonneclaer te Fluitenberg. Ik kende deze accommodatie, want hier maken ze ook ambachtelijk ijs. Heerlijk! Maar dit dier heb ik hier nog nooit gezien.
Nadat ik van mijn fiets was afgestapt, liep ik voorzichtig langs het hek om zo goed mogelijk foto's te kunnen maken. Het verbaasde mij dat hij niet van mij schrok. Het was natuurlijk al wat mensen gewend en bleef dus rustig op zijn plek liggen, om zich heen kijkend zonder zich aan mij te storen.
Toen ik thuis was, wilde ik toch weten welk dier ik nou had gefotografeerd en besloot de kampeerboerderij op te bellen. Ik kreeg de eigenaar, Gerard Mul aan de lijn en hij vertelde mij dat het een Alpaca was. Alpaca's heb ik wel eens vaker gezien, maar deze herkende ik niet. De alpaca's die ik eerder had gezien (zie mijn bericht van oktober 2012 en klik hier) waren geschoren, vandaar!
Deze had zijn dikke wintertrui nog aan en was nog niet naar de kapper geweest!



Altijd leuk, voor de afwisseling eens een ander dier te zien dan een koe of een schaap in de wei!

Bedankt voor de leuke berichten op mijn vorig bericht!

woensdag 6 maart 2013

Bijzondere waarneming

Gisteravond heb ik een bijzondere waarneming gedaan van de zeldzame Bruine essenuil - (Lithophane semibrunnea). Zie voor meer info op "insectenwereld"

maandag 4 maart 2013

Frisse lentekleuren

Heerlijk! Voor mij was het vandaag de eerste echte lentedag. Strakblauwe lucht, 10 graden en een heerlijk zonnetje. Ik was niet de enige die genoot van de lentezon, want de krokussen genoten mee en bloeiden volop in frisse lentekleuren.















Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige berichten.