maandag 30 september 2013

Mantingerveld

Vorige week woensdag heb ik op aanraden van mijn zwager Henk een bezoek gebracht aan het Mantingerveld. Het Mantingerveld is een natuurgebied dat tussen Mantinge en Nieuw Balinge ligt op de Drentse Hooglanden. Daar aangekomen ( na 16 kilometer fietsen) kon ik kiezen tussen 2 wandelroutes; een wandelroute van 4,5 km. en een route van 12 km. Ik koos voor de kortere route. Een deel van de route ging dwars door het Mantingerzand. Een prachtig heidegebied met veel vruchtdragende jeneverbesstruiken.

Ik startte mijn wandeling in dit prachtige natuurgebied tegen 10 uur 's morgens. Het was een zonovergoten dag, 17 graden en voor mijn gevoel liep ik daar alleen, in alle rust. Hier en daar zag ik kleine witte bolletjes, zwammen die ontwaakten in het zand om deel uit te maken van de komende herfstperiode.
In het bosrijke deel van dit gebied zag ik een ietwat volwassener zwam te genieten van de welkome zonnestralen die door het bladerdak schenen.

De eikenbomen in dit gebied zaten niet alleen vol met eikels.....

........maar de bladeren waren ook beladen met (althans zo leek het) trossen galappels.


De nog bloeiende struik -en dopheide gaf dit landschap nog meer kleur.



Ook de insectenwereld maakte deelgenoot aan dit adembenemende gebied. Hier trof ik 3 soorten lieveheersbeestjes aan...
Citroenlieveheersbeestje (Psyllobora vigintiduopunctata)

Viervleklieveheersbeestje (Brumus quadripustulatus)

....en het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata)

Herfst zonder spinnen is bijna ondenkbaar. Overal zag je deze diertjes op takjes of in hun web wachtend op een lekkernijtje.
Kruisspin (Araneus diadematus)

Viervlekwielwebspin (Araneus quadratus)

Ook wantsen kwam ik hier en daar tegen, zoals....
de groene stinkwants (Palomena prasina),

de haakjesberkenwants  (Elasmucha fieberi)

en deze schildwants, die geen Nederlandse naam heeft, maar wel een Latijnse: "Picromerus bidens"

Ik kwam ook nog een verdwaalde rups tegen, de veelvraat (Macrothylacia rubi)

Larven van bladwespen: Craesus latipes


en een eenzaam kevertje, de berkensigarenmaker (Byctiscus betulae).

Ik heb ruim 3 uur over deze mooie wandelroute gedaan en heb werkelijk genoten van dit prachtige natuurgebied. Met dank aan mijn zwager Henk. Een echte aanrader voor elke natuurliefhebber.


Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht!

maandag 9 september 2013

Herfst in aantocht

Ik hoef het eigenlijk niet aan te kondigen, maar de herfst is in aantocht. We hebben al een paar voorbodes gehad; harde windstoten, flinke regen -en hagelbuien. Maar gelukkig schijnt er tussen de buitjes, de donkere wolken en de blaadjes aan de bomen door nog de zon.

Menigeen zal de herfstkriebels wel krijgen. Alle herfsttaferelen zoals paddenstoelen en mooie herfstblaadjes zullen weer vastgelegd worden en de herfstblogjes zullen weer verschijnen. Voor mij ook weer een goede reden om mijn weblog "de mooie natuur" te kunnen vullen. Vandaag een klein voorproefje; op mijn dagelijkse insectenjacht-uitstapjes trof ik deze mooie paddenstoelen aan.


 Ik kijk uit naar de mooie foto's van mijn medebloggers die straks de revue zullen passeren. Geniet van al dat moois en deel het met ons. Succes!